Frakture vremena: Konzervacija i restauracija staklenih predmeta iz fundusa Arheološkog muzeja u Splitu

Objavljeno:

25. rujna 2024.

Kategorija:

Otvaranje izložbi, Predstavljanja, Suradnja s ustanovama i udrugama, Priopćenja, Muzejske izložbe u tijeku, Najava izložbi

Frakture vremena: Konzervacija i restauracija staklenih predmeta iz fundusa Arheološkog muzeja u Splitu

Naglašavajući suradnju Arheološkog muzeja u Splitu i Muzeja antičkog stakla u Zadru, izložba Frakture vremena donosi jedinstvenu zbirku restauriranih staklenih predmeta iz antičkog razdoblja. Nakon otvorenja izložbe u ožujku 2024. godine u Muzeju antičkog stakla u Zadru, izložba stiže u Split i moći će se pogledati u Galeriji Emanuel Vidović. Svečano otvorenje bit će upriličeno u utorak, 1. listopada 2024. godine u 12 sati.

Izložba ističe složene postupke konzervacije i restauracije primijenjene na skupinu ekskluzivnih staklenih predmeta iz fundusa Arheološkog muzeja u Splitu koji potječu iz rimskog razdoblja. Ti su predmeti neprocjenjive vrijednosti, kako zbog svoje estetske ljepote, tako i zbog kompleksnosti očuvanja kroz stoljeća, a neki od njih su rijetkost na području cijelog Rimskog carstva.

Suradnja Arheološkog muzeja u Splitu i Muzeja antičkog stakla u Zadru u području restauracije
Veza između Arheološkog muzeja u Splitu i Muzeja antičkog stakla u Zadru seže od samih početaka kada je Zadar dobio svoj muzej specijaliziran za antičko staklo. Tada je organizirana izložba Antičko staklo Hrvatske – izbor, na kojoj su bili izloženi odabrani stakleni predmeti iz nekoliko hrvatskih muzeja, uključujući i Arheološki muzej u Splitu. U sklopu priprema za ovu izložbu, splitska je zbirka obogaćena restauracijom staklene posude u obliku ptice, koja je bila obnovljena u restauratorskoj radionici Muzeja antičkog stakla u Zadru.

Na temelju ove suradnje, 2023. godine odabrane su dvije skupine arheoloških staklenih predmeta koje su konzervirane i restaurirane za izložbu Frakture vremena. Prva skupina obuhvaća rimske staklene predmete iz ranocarskog razdoblja, koji pripadaju Rimsko-provincijalnoj zbirci Arheološkog muzeja u Splitu. Ovi su predmeti prethodno obrađeni u sklopu doktorske disertacije dr. sc. Zrinke Buljević, muzejske savjetnice Rimsko-provincijalne zbirke, pod nazivom "Ranorimsko salonitansko i tilurijsko stakleno posuđe u kontekstu nalaza s područja provincije Dalmacije". Za potrebe izložbe, predmeti su dodatno restaurirani kako bi se prikazali u punom sjaju.

Riječ je o raznolikim predmetima, među kojima se ističu mozaično staklo i posude izrađene složenim tehnikama lijevanja i hladne obrade. Ovi su predmeti ekskluzivni primjeri rimskog staklarstva, izuzetno cijenjeni zbog svoje tehničke složenosti i umjetničke vrijednosti.

Autor koncepta izložbe i kataloga Frakture vremena je dr. sc. Šime Perović iz Muzeja antičkog stakla u Zadru, dok su u realizaciji sudjelovale i Ivana Zrinka Bajić Franković, viša konzervatorica-restauratorica iz Arheološkog muzeja u Splitu, kao i Ivana Matković, konzervatorica-restauratorica iz Muzeja antičkog stakla. Kroz pripremu ove izložbe stekle su vrijedne vještine u restauraciji krhke staklene građe, dragocjenog dijela naše kulturno-povijesne baštine. 

   

Restauratorski postupci i očuvanje antičkog nasljeđa
Jedan od najvažnijih aspekata izložbe Frakture vremena je predstavljanje restauratorskih postupaka korištenih u obnovi ovih dragocjenih predmeta. Restauracija je uključivala konzervatorsko čišćenje te zahtjevne metode rekompozicije oštećenih artefakata, poput urne kvadratičnog oblika i raznih balzamarija izrađenih od plavkastog stakla. Tim stručnjaka koristio je suvremene materijale i tehnike kako bi rekonstruirao nedostajuće dijelove i osigurao estetsku i strukturnu cjelovitost predmeta.

Posebno se ističe izrada sintetičke replike staklenog brodića iz 1. stoljeća, jednog od samo 6 takvih pronađenih na području cijelog Rimskog Carstva i jedinog pronađenog u cjelovitom obliku. Ovaj je predmet, zbog svoje krhkosti, ostao u Splitu, dok je za potrebe ove izložbe izrađena vjerodostojna replika. Korištenjem epoksidne smole i preciznih kalupa izrađenih od silikona, replika vjerno prenosi vizualne karakteristike originala, omogućujući posjetiteljima doživljaj interakcije s predmetom.

Restauracija kasnoantičkog stakla
Uz ranorimske predmete, izložba prikazuje i restaurirane kasnoantičke staklene boce iz fundusa Arheološkog muzeja u Splitu. Restauracija je bila podijeljena u dvije faze: rekompozicija fragmenata i integracija nedostajućih dijelova. Ovi postupci uključivali su privremeno fiksiranje fragmenata bakrenim žicama, lijepljenje sporovezujućim epoksidnim ljepilom te upotrebu silikonskih kalupa za izradu novih dijelova predmeta. Na složenijim primjercima korištena je glina za oblikovanje privremenih pozitivnih kalupa, iz kojih su izrađeni epoksidni nadomjesci koji se savršeno uklapaju u originalne predmete.

Neki predmeti zahtijevali su i statičku integraciju kako bi se osigurala njihova stabilnost, bez potpune rekonstrukcije. U tu svrhu korišteni su pleksiglasni dodaci i štapići od borosilikatnog stakla, koji su pažljivo prilagođeni i integrirani s izvornim fragmentima, osiguravajući dugovječnost i očuvanje predmeta.

Nasljeđe za buduće generacije
Izložba Frakture vremena pruža posjetiteljima jedinstvenu priliku za dublje razumijevanje konzervatorskih postupaka, koji su neophodni za očuvanje naše kulturno-povijesne baštine. Poseban naglasak stavljen je na krhkost materijala, poput stakla, te na specifične vještine i tehničke majstorije potrebne za njegovu obradu i restauraciju. Kroz suradnju Arheološkog muzeja u Splitu i Muzeja antičkog stakla u Zadru, izložba Frakture vremena ističe važnost stručnosti i predanosti u očuvanju drevnih artefakata. Ona nudi uvid u bogatu povijest i tehnološke inovacije prošlih civilizacija, dok ujedno otkriva suvremene metode i mogućnosti restauracije koje nam omogućuju da ta dragocjena baština bude sačuvana za buduće generacije.

Izložba će biti otvorena za posjetitelje od 1. listopada do 1. prosinca 2024. godine u Galeriji Emanuel Vidović u Splitu. Pozivamo sve ljubitelje povijesti i umjetnosti da istraže ovu izvanrednu priču o restauraciji i očuvanju antičkog stakla.

Kategorije

Zadnje novosti