MUĆ: Arheološka otkrića na lokalitetu Dobreč

Objavljeno:

30. rujna 2024.

Kategorija:

Predavanja, Radionice i edukacije, Suradnja s ustanovama i udrugama, Priopćenja, Šta vi tamo kopate?

MUĆ: Arheološka otkrića na lokalitetu Dobreč

Muć – Ima li tamo što zanimljivo? Itekako! Pripremite se za nova iznenađenja na predavanju u sklopu ultra popularnog projekta "Šta vi tamo kopate?" Možda Muć ne zamišljate kao središte luksuza, ali arheološki lokalitet Dobreč, nazvan po istoimenom potoku, krije priču koja će vas zasigurno iznenaditi! 

Muć, arheološkoj struci i široj javnosti, postaje poznat još 1886. godine kada je don Miho Jerko Granić, župnik u Gornjem Muću, prilikom obnove crkve sv. Petra otkrio oltarnu gredu s natpisom kneza Branimira.
Smještena na strateškom položaju, dolina Muća je mjesto gdje većina znanstvenika, arheologa i povjesničara smješta Andetrium, poznatu delmatsku gradinu i posljednje uporište vojskovođe Batona tijekom Batonskog rata. Nakon hrabrog otpora protiv Rimljana, Andetrium je ipak pao pod rimsku vlast, postavši važno rimsko naselje i tabor. Na položaju Dobreč otkriveni su ostaci antičkih objekata koji nam pokazuju da su Rimljani ovdje živjeli u velikom stilu, u raskošnim kućama s luksuznim predmetima.

Od 2017. godine, članovi Zadruge ARHEO KO-OP, pod vodstvom arheologa Vedrana Koprivnjaka, provode sustavna istraživanja na ovom lokalitetu. Tijekom pet arheoloških kampanja otkriveni su impresivni ostaci rimske urbane arhitekture, koji potvrđuju kako su stanovnici Muća u 2. i 3. stoljeću doista uživali u blagodatima rimskog načina života. Radiokarbonske analize dale su prve pouzdane podatke o Andetriju, a pronađeni predmeti svjedoče o luksuzu i bogatstvu njegovih stanovnika.

Predavači – Miroslav Vuković i Vedran Koprivnjak

Od 2019. godine, Odsjek za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, pod vodstvom arheologa Miroslava Vukovića, provodi daljinska istraživanja i terenske preglede na prostoru općine Muć. Cilj istraživanja je primijeniti metode daljinskih istraživanja (LiDAR, zračna arheologija, geofizika) kako bi detektirali nove lokalitete i razjasnili kontekst onih već poznatih u sklopu jedinstvenog krajolika doline Muća.

Na predavanju će Miroslav Vuković, stručni suradnik s Odsjeka za arheologiju, Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i stručnjak za nedestruktivne metode, te Vedran Koprivnjak, suosnivač ARHEO KO-OP-a, iskusni arheolog i popularizator kulturne baštine, podijeliti svoja otkrića i fascinantne priče s terena. 

Zvuči zanimljivo? Pa naravno!  Sve o fascinantnim otkrićima u Muću saznajte iz prve ruke na ovom uzbudljivom predavanju.

Podsjećamo, "Šta vi tamo kopate?" je prvi međuinstitucionalni projekt javne arheologije u Splitu u kojem surađuju Arheološki muzej u Splitu, Hrvatsko arheološko društvo, Muzej hrvatskih arheoloških spomenika i Muzej grada Splita.

Vidimo se u četvrtak, 03. listopada 2024. u 19:00 h u Staroj gradskoj vijećnici na Pjaci
Ulaz je slobodan, a nakon predavanja slijedi prilika za raspravu s predavačima i dodatna pitanja.

Ne propustite ovu jedinstvenu priliku za otkrivanjem bogate povijesti lokaliteta Dobreč i sudjelujete u oživljavanju priča o rimskom Muću!

Kategorije

Zadnje novosti