"Šta vi tamo kopate?" – Novo predavanje o špilji Rača na Lastovu

Objavljeno:

10. listopada 2024.

Kategorija:

Predavanja, Radionice i edukacije, Suradnja s ustanovama i udrugama, Priopćenja, Šta vi tamo kopate?

"Šta vi tamo kopate?" – Novo predavanje o špilji Rača na Lastovu

S ponosom nastavljamo s popularnim ciklusom predavanja "Šta vi tamo kopate?", namijenjenim svim ljubiteljima arheologije, povijesti i kulturne baštine u kojem su snage ujedinili Arheološki muzej u Splitu, Hrvatsko arheološko društvo, Muzej hrvatskih arheoloških spomenika i Muzej grada Splita. Ovaj popularno-znanstveni projekt javne arheologije donosi uvid u najnovija arheološka istraživanja, direktno od stručnjaka koji su sudjelovali u iskopavanjima, a naredno predavanje nas vodi na predivni otok Lastovo.

Predavanje će se održati u četvrtak, 17. listopada 2024. u 19:00 h, u Staroj gradskoj vijećnici na Pjaci. Ulaz je besplatan, no zbog velikog interesa, preporučujemo dolazak ranije jer se na ovim popularnim predavanjima uvijek traži stolica više.

Na ovom susretu fokus će biti na špilji Rača, jednom od najznačajnijih arheoloških lokaliteta na Lastovu. Predavač će biti dr. sc. Ivan Drnić, muzejski savjetnik na Pretpovijesnom odjelu u Arheološkom muzeju u Zagrebu, koji će predstaviti istraživanja ovog fascinantnog nalazišta, kao i rezultate recentnih iskopavanja provedenih od 2021. do 2024. godine.

Lastovo – Otok bogate arheološke prošlosti

Unatoč svom iznimnom arheološkom potencijalu, otok Lastovo i dalje je u velikoj mjeri nedovoljno istražen. Među rijetkim istraženim lokalitetima, špilja Rača ističe se kao najvažnije arheološko nalazište na otoku, a istraživanja koja su tamo provedena otkrila su bogatu i slojevitu povijest. Smještena na jugoistočnom dijelu otoka, iznad Radaž dola u brdu Rača glava, špilja Rača pruža neprocjenjive uvide u razvoj ljudskih zajednica na Lastovu, od neolitika do Rimskog Carstva.

Prva arheološka istraživanja u špilji Rača započela su 1942. godine, a nastavljena su 1950-ih pod vodstvom akademika Grge Novaka. Ova istraživanja otkrila su dijakronijsku aktivnost, što znači da je špilja korištena tijekom više različitih povijesnih razdoblja. Pronađeni artefakti, poput posuda tipa Gnathia i jedinstvenog dvoreznog brijača, svjedoče o važnim vezama Lastova s grčkom kulturom i drugim područjima Mediterana.

Nakon gotovo 70 godina, arheolozi su se vratili na lokalitet 2021. godine, a istraživanja su se nastavila u tri kampanje do 2024. godine u okviru Erasmus+ projekta Finds Stories: Addressing Mobility through Object and People Biographies. Arheološki muzej u Zagrebu predvodio je istraživanja koja su ponovno otkrila bogatstvo povijesnih slojeva i pružila nove uvide u upotrebu špilje kroz milenije.

Najstariji nalazi u špilji Rača potječu iz kasnog neolitika, oko 5000 godina prije Krista, kada je hvarska kultura dominirala ovim područjem. Kasniji slojevi pokazuju kontinuitet korištenja špilje u bakrenom i brončanom dobu, sve do rimskog perioda. Prikupljeni nalazi, uključujući fragmentiranu keramiku iz helenističkog i rimskog razdoblja, ukazuju da je špilja u kasnijim fazama korištena u ritualne svrhe, a dislocirane ljudske kosti sugeriraju mogućnost da je špilja povremeno služila i kao mjesto pogrebnih rituala.

Osim arheoloških iskopavanja, u špilji je provedeno i 3D skeniranje, što je omogućilo izradu cjelovitog modela špilje. Ovaj digitalni model bit će od velikog značaja za daljnje znanstvene interpretacije te će se koristiti i za popularizaciju i prezentaciju nalazišta široj javnosti.

O predavaču
Naš gost predavač, dr. sc. Ivan Drnić, muzejski je savjetnik na Pretpovijesnom odjelu Arheološkog muzeja u Zagrebu. Njegov znanstveni rad fokusiran je na razdoblja kasnijeg brončanog i željeznog doba te proces romanizacije na prostoru Hrvatske. Osim toga, bavi se temama trgovine i razmjene, arheološke metodologije, keramikom i metalnim nalazima te arheometalurgijom.

Dr.sc. Drnić je autor ili koautor nekoliko stručnih knjiga, a sudjelovao je i u postavljanju brojnih muzejskih izložbi. Njegovi znanstveni članci objavljeni su u domaćim i međunarodnim časopisima, a sudjeluje na brojnim znanstvenim skupovima u zemlji i inozemstvu. Također je član uredništva Vjesnika Arheološkog muzeja u Zagrebu, jednog od najvažnijih stručnih časopisa u Hrvatskoj, a član je i Hrvatskog arheološkog društva (HAD) i European Association of Archaeologists (EAA).

Dr.sc. Drnić je sudjelovao u brojnim zaštitnim i sustavnim arheološkim iskopavanjima širom Hrvatske, uključujući lokalitete Pogorelac-Sisak, Suboci Grad-Novska, a značajan dio svog istraživačkog rada posvetio je upravo špilji Rača na Lastovu.

Moderatorica predavanja bit će dr. sc. Jacqueline Balen, predsjednica Hrvatskog arheološkog društva i voditeljica Pretpovijesnog odijela Arheološkog muzeja u Zagrebu

Predavanja koja se ne propuštaju
Predavanje o špilji Rača na Lastovu prilika je da saznate više o jednom od najfascinantnijih arheoloških lokaliteta na Jadranu i dobijete uvid u arheološke procese koji su oblikovali povijest ovog otoka. Dr. sc. Ivan Drnić, sa svojim bogatim znanjem i iskustvom, pružit će nam detaljan uvid u arheološke nalaze iz špilje i njihove šire povijesne kontekste, dok će nam istovremeno predstaviti rezultate najnovijih istraživanja provedenih od 2021. do 2024. godine.

Ne propustite ovu jedinstvenu priliku da saznate više o povijesnim slojevima našeg kulturnog nasljeđa!

Vidimo se u četvrtak, 17. listopada 2024. u 19:00 h u Staroj gradskoj vijećnici na Pjaci!
 

Kategorije

Zadnje novosti