Sjećanje na don Franu Bulića

Objavljeno:

24. srpnja 2024.

Kategorija:

Predavanja, Suradnja s ustanovama i udrugama, Priopćenja

Sjećanje na don Franu Bulića

U ponedjeljak, 29. srpnja 2024. godine, obilježavamo 90. godišnjicu smrti našeg dugogodišnjeg ravnatelja, don Frane Bulića (1846.-1934.).

Svake godine prisjećamo se njegovog dugog i plodnog rada, te organiziramo tradicionalni obred na njegovom grobu u Saloni, na lokalitetu Manastirine.

Don Frane Bulić, čiji su lik i djelo svima nama dobro poznati, i dalje otkriva mnoge fascinantne detalje koji obogaćuju njegovo naslijeđe. Znate li priču o njegovom posljednjem počivalištu – sarkofagu što ga je još za života pripremio smatrajući da "svatko do svoje pedesete godine mora znati gdje će mu biti mjesto".

Mramorni sarkofag bez dekoracije i natpisa je rimskog podrijetla i pronađen je u Zviračama kod Segeta 1911. godine. Bulić ga je otkupio te ga je dao splitskom klesaru Pavlu Biliniću da ga prekleše. Tom prilikom Bulić je zapisao duhovitu dosjetku njegovog profesora i glavnog konzervatora, a kasnije i prijatelja, Benndorfa: „mi nećemo da te rano ukopamo, Don Frane, nego želimo da živeš, da dalje možeš iskopavati.“

Krov poklopca je ukrašen ljuskama, u akroterijima je uklesan Kristogram., dok je na bočnim stranama lovorov vijenac s trakama. Sanduk je bogatije ukrašen. Na prednjoj strani dominira natpisno polje unutar kojeg je epitaf koji je preuzet od dva kasnoantička natpisa pronađena na Marusincu i Manastirinama. Sa svake strane se nalazi po jedna figura. 

Lijevo je Dobri pastir koji simbolizira Isusa Krista. Podsjetimo, s Manastirina potječe najpoznatiji spomenik Arheološkog muzeja u Splitu – Sarkofag Dobrog pastira. Don Frane je, osim na svom sarkofagu, lik Dobrog pastira dao prikazati na južnoj fasadi svog Tusculuma kao i na centralnom položaju stropa nekadašnje gostinjske sobe, a danas spomen sobe don Frane Bulića. 

Desni lik prikazuje ženu kao oranticu – onu koja moli. Smatra se da bi ona mogla predstavljati Crkvu. Na bočnim stranama sanduka su prikazana dva motiva: križ iznad kojega je Kristogram unutar vijenca a sa svake strane su palme, dok je na drugoj strani prikaz dviju ptica kako piju vodu iz kantara, također smješteni između dva stabla. 

Epitaf je don Frane sastavio od elemenata dva kasnoantička natpisa pronađena na Marusincu i Manastirinama:


HIC IACET FRANCISCVS BVLIĆ PECCATOR ET INDIGNVS PRESBYTER

EXPLETO ANNORVM CIRCVLO QVINTO HOC SIBI
SEPVLCRVM FRANCISCVS CONDERE IVSSIT
MARTYRVM SALONITANORVM
SERVANS REVERENDA LIMINA SANCTORVM
OMNIPOTENSQVE DEVS QVI ME FORMAVIT ET AVFERT
CLEMENS EXCIPIAT SERVETQVE AD GAVDIA MEMBRVM
NAT. IV NON. OCT. A. MDCCCXLVI OBIIT IV KAL AVG A MCMXXXIV

H(oc) M(onumentum) H(eredem) N(on) S(equitur)


Ovdje leži Frane Bulić, grešnik i nedostojni svećenik

Navršivši peti dobni krug,
ovaj grob Frane je naredio sebi podići
čuvajući časne pragove svetih salonitanskih mučenika.
Svemogući Bog, koji me stvorio i život mi uzeo,
s blagošću neka me primi i čuva za (vječne) radosti.
r. 4. X. 1846 - u. 29. VII. 1934.

Ovaj spomenik ne pripada nasljednicima.

Don Frane je pokopan 2. kolovoza 1934. u istom sarkofagu gdje i danas počiva. Povorka koja je krenula iz Arheološkog muzeja u Splitu, zastala je u Nadbiskupskom sjemeništu nakon kojeg je krenula u splitsku Katedralu odakle je pogrebna povorka krenula prema Manastirinama u Saloni. Njegov sprovod je bio jedan od najvećih koji je Split vidio.

Requiescat in pacem!

Pridružite nam se u programu sjećanja na ovog velikog čovjeka u ponedjeljak, 29. srpnja 2024. godine s početkom u 20:00 sati. Povorka će započeti iz Tusculuma, mjesta koje je don Frane posebno volio, a koje i danas predstavlja oazu znanja i sjećanja koja odražava Bulićevu strast i posvećenost arheologiji, ostavljajući trajni pečat na sve nas koji nastavljamo njegov rad. Nakon programa Arheološkog muzeja u Splitu, u sklopu programa Solinskog kulturnog ljeta u organizaciji „Javne ustanove u kulturi Zvonimir Solin“ na istom mjestu održat će se glazbeni program pod nazivom "U spomen don Frani Buliću" u izvedbi Pučkih pivača Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu.

Pridružite nam se i zajedno odajmo počast don Frani Buliću i njegovom neprocjenjivom doprinosu našoj kulturnoj baštini.