Svečana komemoracija za don Franu na Manastirinama u Saloni

Objavljeno:

30. srpnja 2024.

Kategorija:

Predstavljanja, Priopćenja

Svečana komemoracija za don Franu na Manastirinama u Saloni

Sinoć je Arheološki muzej u Splitu bio domaćin svečanosti povodom 90. obljetnice smrti don Frane Bulića, velikog hrvatskog arheologa, povjesničara i svećenika. Ovaj poseban događaj održan je na lokalitetu Manastirine u Saloni, u blizini Tusculuma, mjesta koje je don Frane posebno volio. Događaj je okupio brojne uglednike, stručnjake i ljubitelje povijesti, posebice don Franinog lika i djela, koji su zajednički odali počast jednoj od najvažnijih osoba hrvatske arheologije.

Večer je započela polaganjem vijenca na grob don Frane Bulića na Manastirinama.  Uz prigodne riječi i sjećanja, vijenac su položili župan Splitsko-dalmatinske županije gospodin Blaženko Boban, dogradonačelnik Solina gospodin Ivica Rakušić te ravnatelj Arheološkog muzeja u Splitu, gospodin Ante Jurčević. Svaki od njih održao je prigodni govor, prisjećajući se don Frane Bulića i njegovog neprocjenjivog doprinosa hrvatskoj kulturnoj baštini. 

Jedan od središnjih dijelova programa bila je prezentacija prve faze web aplikacije za rekonstrukciju Manastirina, koju je demonstrirao gospodin Otokar Crnalić iz tvrtke Art Division. Aplikacija, koja je razvijena za Arheološki muzej u Splitu, omogućuje posjetiteljima da putem svojih mobilnih uređaja skeniraju QR kodove i dožive virtualnu rekonstrukciju povijesnih lokaliteta. Ovaj inovativni pristup oduševio je sve prisutne, pružajući im jedinstven uvid u bogatu povijest Manastirina na moderan i interaktivan način. Uvod u aplikaciju možete pogledati i OVDJE

Glazbeni dio programa pod nazivom "U spomen na don Franu Bulića" maestralno su izveli Pučki pivači Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu predvođeni dirigentom Joškom Ćaletom, koji su svojim jednosatnim nastupom oduševili publiku. Njihove izvedbe tradicionalnih hrvatskih crkvenih pjesama dodatno su obogatile svečanu atmosferu i unijele duh tradicije i zajedništva među prisutne. Koncert je održan u sklopu Solinskog kulturnog ljeta u organizaciji Javne ustanove u kulturi Zvonimir Solin. 

Završni dio svečanosti pružio je priliku za daljnje povezivanje, razmjenu dojmova, prisjećanje na don Franina značajna djela te jačanje zajednice ljubitelja povijesti i kulture.

Cijela večer bila je ispunjena emocijama, ponosom i sjećanjem na don Franu Bulića, čije nasljeđe i dalje živi kroz rad Arheološkog muzeja u Splitu. Ovaj događaj snažni je podsjetnik na važnost očuvanja naše kulturne baštine i nastavak njegovanja vrijednosti koje je don Bulić cijelog života promicao.