Proslava 204. rođendana Arheološkog muzeja u Splitu

Objavljeno:

18. kolovoza 2024.

Kategorija:

Radionice i edukacije, Priopćenja

Proslava 204. rođendana Arheološkog muzeja u Splitu

Arheološki muzej u Splitu, najstarija muzejska institucija u Hrvatskoj i jugoistočnoj Europi s ponosom obilježava svoj 204. rođendan 22. kolovoza 2024. godine. Kroz bogatu povijest od više od dva stoljeća, naš muzej ostao je ključna kulturna institucija koja neumorno radi na očuvanju, istraživanju i promicanju kulturno-povijesne baštine našeg kraja. Ove godine pripremili smo zanimljive aktivnosti te omogućujemo besplatan ulaz cijeli dan kojim želimo počastiti sve naše posjetitelje te ih pozvati da zajedno s nama proslave ovaj značajan datum.

Radionica "Mali legionari" za djecu (9:00 h)
Najmlađi posjetitelji, u dobi od 8 do 11 godina, imat će priliku sudjelovati na radionici „Mali legionari – život rimskog vojnika“, koja će se održati s početkom u 9:00 sati. Djeca će kroz igru i interaktivne aktivnosti upoznati svakodnevni život i vještine hrabrih rimskih legionara koji su oblikovali povijest Dalmacije. Radionica uključuje rekreaciju vojnih formacija i razgledavanje muzejske zbirke rimskih spomenika. Zbog ograničenog broja mjesta, roditeljima preporučujemo da osiguraju prijavu putem obrasca dostupnog LINKU.

Stručno vodstvo na engleskom jeziku (11:00 h)
Za strane posjetitelje organizirali smo stručno vodstvo na engleskom jeziku koje započinje u 11:00 sati. Kroz šetnju lapidarijem, posjetitelji će imati priliku upoznati našu kulturno-povijesnu baštinu kroz priče koje otkrivaju kamene spomenike. Posebno će se osvrnuti na rimske običaje proslave rođendana, omogućujući posjetiteljima dublje razumijevanje kulturnih praksi drevne Dalmacije i rimskog svijeta općenito.

Stručno vodstvo na hrvatskom jeziku (18:00 h)
Proslava će završiti stručnim vodstvom na hrvatskom jeziku koje započinje u 18:00 sati. Kroz šetnju lapidarijem i fascinantnom izložbom Memento mori, pokušat ćemo pronaći odgovore na pitanja o ritualima i običajima koje su Rimljani prakticirali u čast svojih rođendana, poznatih kao „Dies natalis“. Zajedno ćemo istražiti nalaze li se tragovi ovih običaja na spomenicima koje čuva ova najstarija muzejska institucija u ovom dijelu Europe.

Cjelodnevni besplatan ulaz
Posjetitelji će tijekom cijelog dana moći uživati u besplatnom ulazu u muzej, što ovaj dan čini savršenom prilikom za sve generacije da se pridruže slavlju, pobjegnu od ljetnih vrućina i otkriju bogatu povijest koja se krije u jednom od najljepših prostora u našem gradu.

Pozivamo sve građane Splita, okolnih mjesta te posjetitelje iz cijelog svijeta da nam se pridruže u proslavi ovog važnog jubileja. Dođite na adresu Zrinsko-Frankopanska 25, otkrijte čari našeg muzeja i proslavite s nama 204 godine posvećenosti očuvanju kulturne baštine.

Vidimo se u Arheološkom muzeju u Splitu!