𝐊𝐮𝐬𝐭𝐨𝐬𝐢𝐜𝐞 𝐀𝐫𝐡𝐞𝐨𝐥𝐨𝐬̌𝐤𝐨𝐠 𝐦𝐮𝐳𝐞𝐣𝐚 𝐮 𝐒𝐩𝐥𝐢𝐭𝐮 𝐢𝐳𝐥𝐚𝐳̌𝐮 𝐧𝐚 𝟑𝟎. 𝐄𝐀𝐀 𝐀𝐧𝐧𝐮𝐚𝐥 𝐌𝐞𝐞𝐭𝐢𝐧𝐠𝐮

Objavljeno:

31. kolovoza 2024.

Kategorija:

Predavanja, Stručni i znanstveni skupovi, Priopćenja

𝐊𝐮𝐬𝐭𝐨𝐬𝐢𝐜𝐞 𝐀𝐫𝐡𝐞𝐨𝐥𝐨𝐬̌𝐤𝐨𝐠 𝐦𝐮𝐳𝐞𝐣𝐚 𝐮 𝐒𝐩𝐥𝐢𝐭𝐮 𝐢𝐳𝐥𝐚𝐳̌𝐮 𝐧𝐚 𝟑𝟎. 𝐄𝐀𝐀 𝐀𝐧𝐧𝐮𝐚𝐥 𝐌𝐞𝐞𝐭𝐢𝐧𝐠𝐮

Kustosice Arheološkog muzeja u Splitu Ivana Banovac i Marta Kalebota, sudjeluju na ovogodišnjem 30. EAA Annual Meetingu, najvažnijem europskom znanstvenom skupu u sferi arheologije, koji se ove godine održava u Rimu.

EAA Annual Meeting, koji organizira European Association of Archaeologists (EAA), najveća europska profesionalna organizacija arheologa, okuplja stručnjake, znanstvenike i studente iz cijelog svijeta kako bi raspravljali o najnovijim istraživanjima, trendovima, izazovima i dostignućima u arheologiji. Ovaj godišnji događaj kombinira konferencijske sesije, radionice, stručne sastanke i razne društvene događaje, te predstavlja najvažniji forum za razmjenu znanja i ideja u arheološkoj zajednici.

Kustosica Arheološkog muzeja u Splitu Ivana Banovac predstavlja istraživanje u koautorstvu na temu „Rekonstrukcija identiteta žena u rimskoj Saloni (Dalmacija) kroz ženske grobove i grobne priloge na Zapadnoj nekropoli”. Ova studija pruža dubok uvid u društveni položaj žena u rimskoj Saloni putem analize grobnih nalaza i osteoloških izvještaja. Salona, kao nekadašnja prijestolnica rimske provincije Dalmacije, nudi izvanredne mogućnosti za razumijevanje antičkog rimskog društva, a istraživanje Ivane Banovac doprinosi rasvjetljavanju uloge žena u tom kontekstu. Ovogodišnji EAA Annual Meeting predstavlja i izvrsnu priliku za dodatnu promociju Salone kao iznimno značajnog arheološkog lokaliteta. 

Kustosica Marta Kalebota s druge strane sudjeluje na istom znanstvenom skupu kao koautorica s istraživanjem pod nazivom „Stine – nedostajuća karika željeznog doba otoka Korčule”. Ovo istraživanje koje je rezultat dugogodišnjeg rada i iskustva naše kolegice Marte na ranijim projektima, donosi nova saznanja o željeznodobnom naselju Stine na otoku Korčuli, koje se nalazi na zapadnom dijelu Žrnovskog polja. Ovo netipično gradinsko naselje, koje je smješteno na kaskadno razlomljenoj jezičastoj padini brda, može značajno promijeniti naše razumijevanje dinamike željeznog doba na otoku i širem području južnog Jadrana. Ovo istraživanje nudi nove hipoteze o vezi između Grka i autohtonog stanovništva, kao i o povijesnim događajima koji su oblikovali ovaj prostor.

Sudjelovanje kustosica Arheološkog muzeja u Splitu na ovom prestižnom znanstvenom skupu još je jedna potvrda kvalitete znanstvenog rada Arheološkog muzeja u Splitu. Diseminacija znanja o arheološkim istraživanjima u Saloni i na otoku Korčuli na globalnoj razini dodatno promovira znanstvenu i izložbenu djelatnost našeg muzeja, ali i kulturnu baštinu cijele regije.

EEA Annual Meeting ima ključnu ulogu u unapređenju arheološke prakse na europskoj i svjetskoj razini. Sudjelovanje naših kustosica na ovom skupu pruža jedinstvenu priliku za međunarodno umrežavanje, stjecanje novih znanja i predstavljanje rezultata naših istraživanja pred stručnjacima iz cijelog svijeta.

Kategorije

Zadnje novosti