Trilj – ljubitelji rimskih vojnih logora, ovo je vaša tema!

Objavljeno:

13. rujna 2024.

Kategorija:

Predavanja, Radionice i edukacije, Suradnja s ustanovama i udrugama, Priopćenja, Šta vi tamo kopate?

Trilj – ljubitelji rimskih vojnih logora, ovo je vaša tema!

Arheološki muzej u Splitu, u suradnji s Hrvatskim arheološkim društvom, Muzejom hrvatskih arheoloških spomenika i Muzejom Grada Splita, najavljuje početak iščekivanog, drugog dijela  nevjerojatno popularnog ciklusa arheoloških predavanja "Šta vi tamo kopate?". Ovaj projekt, koji je u prvoj sezoni nadmašio sva očekivanja, vraća se kako bi još jednom približio arheološka otkrića široj javnosti. Prvo predavanje ovog ciklusa održat će se u četvrtak, 19. rujna 2024. godine u 19 sati, u Staroj gradskoj vijećnici na Pjaci, s temom Trilj.  

Tilurij – rimski legijski logor 
Tilurij, antički naziv za selo Gardun kraj Trilja, bio je strateški ključan za nadzor prijelaza preko rijeke Cetine, a ovdje je slavna VII. legija Rimskog Carstva desetljećima čuvala sigurnost i nadzirala puteve prema unutrašnjosti Dalmacije. Ovaj arheološki lokalitet intrigira arheologe i zaljubljenike u povijest, a tijekom predavanja, upoznat ćemo povijesni razvoj Tilurija (Tiluriuma), objašnjavajući ulogu rimskih legija u Dalmaciji kroz arheološke nalaze koji su istraženi na ovom lokalitetu. Otkriti ćemo kako su legije oblikovale kulturni i vojni krajolik regije, a saznat ćemo i o svakodnevnom životu vojnika kroz pokretne nalaze, nadgrobne spomenike, novac i druge artefakte koji su ostali sačuvani kroz stoljeća.



O predavaču
Izv. prof. dr. sc. Domagoj Tončinić, dekan Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, jedan je od vodećih autoriteta na području antičke provincijalne arheologije, s posebnim fokusom na rimske legije. Svoju znanstvenu karijeru posvetio je istraživanju vojne povijesti Rima na tlu Dalmacije, te je voditelj brojnih znanstvenoistraživačkih projekata, uključujući projekt „Između rata i mira“ koji proučava kulturni krajolik između rijeka Krke i Cetine, s posebnim naglaskom na rimske vojne lokalitete.

Povijesni aspekt Tilurija
Tilurij je bio ključna točka za kontrolu prijelaza preko rijeke Cetine i puteva prema unutrašnjosti Dalmacije. U razdoblju rimskih osvajanja Dalmacije, ovaj je legijski logor, zajedno s drugim utvrdama, služio kao prva crta obrane rimske prisutnosti na obali. VII. legija, poznata po svojoj vojnoj snazi i disciplini, najduže je boravila u Tiluriju. Iako su arheološki spomenici teško datirani, spominju se natpisi iz perioda između 16. i 50. godine, što potvrđuje dugotrajnu prisutnost ove legije u logoru.
Nakon odlaska VII. legije, Tilurij su naselile pomoćne postrojbe, od kojih je cohors VIII voluntariorum civium romanorum boravila najduže, sve do sredine 3. stoljeća. Unatoč vojnoj važnosti, Tilurij nikada nije prerastao u veće naselje. Civilna naseljenost na ovom području počinje se razvijati tek u 17. stoljeću, kada se počinje formirati današnje selo Gardun.
Sustavna arheološka istraživanja na lokalitetu Tilurij započela su krajem 19. stoljeća, a intenzivirala su se 1997. godine pod vodstvom Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Brojni arheološki nalazi – nadgrobni spomenici, novčići i vojnički predmeti omogućili su dubinsko razumijevanje vojne i civilne prisutnosti na ovom području tijekom rimskog razdoblja.

Značaj istraživanja
Tilurij je neprocjenjiv izvor za razumijevanje rimske vojne povijesti na tlu Dalmacije. Predavanje će nas uvesti u važnost lokaliteta, vojnički život u legijskom logoru i način na koji su rimske legije oblikovale krajolik i povijest regije. Arheološki nalazi pružaju fascinantan uvid u svakodnevni život rimskih vojnika, njihovu vojnu opremu, rituale i kontakte s lokalnim stanovništvom.

Ne propustite!
Ukoliko vas zanima povijest rimske vojske, Tilurij i arheologija Dalmacije ovo je predavanje koje nudi izuzetnu priliku da saznate o najnovijim istraživanjima i otkrićima. Pridružite nam se 19. rujna 2024. u 19 sati u Staroj gradskoj vijećnici na Pjaci u Splitu i otkrijte fascinantni svijet rimske vojne povijesti i arheologije!
 

Kategorije

Zadnje novosti