Arheološki muzej u Splitu na 14. Susretima Sekcije konzervatora-restauratora Hrvatskog muzejskog društva

Objavljeno:

14. rujna 2024.

Kategorija:

Stručni i znanstveni skupovi, Priopćenja

Arheološki muzej u Splitu na 14. Susretima Sekcije konzervatora-restauratora Hrvatskog muzejskog društva

Arheološki muzej u Splitu s ponosom ističe svoje sudjelovanje na 14. Susretu Sekcije konzervatora-restauratora Hrvatskog muzejskog društva (HMD), koji se ove godine održao u slikovitom ambijentu Eko kampusa Nacionalnog parka Krka. Ovaj važan događaj okuplja stručnjake iz područja zaštite i očuvanja kulturne baštine, pružajući im priliku da razmijene iskustva, predstave inovativne metode i rasprave o izazovima s kojima se suočavaju u svom radu. Ove godine, naglasak je stavljen na inovativne pristupe u očuvanju povijesnih predmeta te na važnost interdisciplinarne suradnje u restauraciji kulturnih dobara.

 

Na ovogodišnjim, 14. Susretima, koji su privukli više od 60 konzervatora-restauratora iz Hrvatske i susjednih zemalja, predstavljeni su značajni rezultati restauratorskih projekata. Ove projekte odlikuju predanost i stručnost u očuvanju kulturno-povijesne baštine. Među mnogim kvalitetnim radovima, Arheološki muzej u Splitu predstavio je nekoliko značajnih doprinosa iz svog Konzervatorsko-restauratorskog odjela. U nastavku donosimo djelić sveobuhvatnih aktivnosti.

Ivana-Zrinka Bajić Franković, viša konzervatorica-restauratorica kamene plastike i predmeta iz arheološkog konteksta (metal)

Ivanka Vukšić: Restauracija keramičke urne iz groba 153
Ivanka Vukšić, voditeljica Odjela za konzervatorsko-restauratorske poslove, predstavila je rad na restauraciji keramičke urne iz groba 153, koja je izložena na izložbi "Memento mori". Ovaj kompleksan projekt uključivao je spajanje ulomaka iz različitih grobova kako bi se rekonstruirao kompletan predmet. Specifična boja i zrnata faktura keramičke urne omogućili su uspješno povezivanje 80 ulomaka, čime je značajno rekonstruiran predmet za izlaganje.

 

Filipa Sršen: Restauracija prstena iz paljevinskog groba G593
Filipa Sršen predstavila je složen rad na restauraciji prstena iz paljevinskog groba G593, koji je pretrpio brojna oštećenja tijekom godina. Uz obimne korozijske slojeve i mineralne ostatke, proces restauracije uključivao je uklanjanje tvrdokornih korozijskih produkata i očuvanje eliptične geme prikaza erota. Restaurirani prsten sada je izložen na izložbi "Memento mori".

 

 

Duje Ordulj: Restauracija mramorne ženske glave iz Salone
Duje Ordulj, viši konzervator-restaurator kamene plastike, predstavio je restauraciju mramorne glave žene iz Salone, koja se pripisuje Dioklecijanovoj ženi Priski. Ova restauracija je primjer uspješne integracije suvremenih tehnologija i tradicionalnih metoda. Korištenjem fotogrametrije, kalcitna skrama je uklonjena, a oštećena površina glave je konsolidirana i dokumentirana kako bi se omogućila digitalna rekonstrukcija nedostajućih dijelova.

PRIJE 

 

POSLIJE 

Ante Antunović: Restauracija nadgrobne stele Verzo
Ante Antunović predstavio je restauraciju nadgrobne stele Verzo, koja je pretrpjela oštećenja uslijed nesreće. Ovaj projekt uključivao je detaljnu fotodokumentaciju, demontažu i fizičko razdvajanje oštećenih dijelova, te restauraciju kamene stela datirane u 1. st. i prethodno restaurirane 1983. godine. Rad na ovoj steli pokazuje koliko je važno temeljito pristupiti svakom aspektu restauracije kako bi se očuvali povijesni detalji i stabilnost predmeta.

 

Ovi radovi ne samo da odražavaju visoku razinu stručnosti konzervatora-restauratora Arheološkog muzeja u Splitu, već i doprinose unapređenju struke i očuvanju kulturno-povijesne baštine za buduće generacije. Uključivanje u ovakve stručne susrete omogućilo je našem timu da predstavi svoje radove, razmijeni iskustva i uvidi nove pristupe koji će unaprijediti naše buduće projekte.

Ova iskustva i uspjesi samo su dio našeg kontinuiranog angažmana na očuvanju kulturno-povijesne baštine. Veselimo se budućim izazovima i prilikama za daljnje usavršavanje, te se radujemo nastavku suradnje s kolegama iz cijelog sektora zaštite kulturno-povijesne baštine.

 

Kategorije

Zadnje novosti