Knjiga Mediterana 2024.

Objavljeno:

19. rujna 2024.

Kategorija:

Predstavljanja, Predavanja, Stručni i znanstveni skupovi, Priopćenja

Knjiga Mediterana 2024.

36. Knjiga Mediterana, međunarodna kulturna manifestacija, održava se ove godine od 22. do 28. rujna 2024. godine, u organizaciji Književnog kruga Split i Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Splitu, pod visokim pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

U sklopu svečanog otvorenja znanstvenog skupa "Vojska kao povezujući čimbenik u rimskom svijetu", 23. rujna 2024. s početkom u 8 sati, pozdravnim govorom obratit će se ravnatelj Arheološkog muzeja u Splitu, dr.sc. Ante Jurčević.

10 sati, u sklopu istog znanstvenog skupa, muzejska savjetnica dr. sc. Sanja Ivčević održat će predavanje pod nazivom "Lokaliteti nalaza rimske vojne opreme na području između rijeka Krke i Cetine". Predavanje nudi uvid u ulogu rimske vojske na području Dalmacije, s posebnim osvrtom na arheološke nalaze iz Tilurija, Salone i drugih važnih lokaliteta. 

Uz znanstveni skup, djelatnici Arheološkog muzeja sudjeluju i u drugim aktivnostima u sklopu Knjige Mediterana:

  • 25. rujna 2024. u 12 h, mr. sc. Boris Čargo i dr. sc. Jelena Jovanović bit će promotori knjige Iz prapočetaka Trogira. Zaštitna arheološka istraživanja u sklopu palače Garagnin-Fanfogna (Muzej grada Trogira) 1978-1980. godine., autora Ive Babića, Branka Kirigina i Lujane Paraman.
     
  • 28. rujna 2024., dr. sc. Jelena Jovanović promovirat će knjigu Dalmatinski spoliji autora Ive Babića.

Ovogodišnji program Knjige Mediterana nudi bogat izbor znanstvenih i kulturnih aktivnosti, koji će zasigurno doprinijeti dubljem razumijevanju i valorizaciji bogate prošlosti našeg mediteranskog prostora.

Pozivamo sve zainteresirane da prate ovogodišnju manifestaciju i otkriju više o temama koje nas povezuju s kulturno-povijesnim nasljeđem.

Kategorije

Zadnje novosti