Arheološki muzej u Splitu aktivno sudjeluje na ovogodišnjem znanstvenom skupu Hrvatskog arheološkog društva

Objavljeno:

11. listopada 2024.

Kategorija:

Stručni i znanstveni skupovi, Priopćenja

Arheološki muzej u Splitu aktivno sudjeluje na ovogodišnjem znanstvenom skupu Hrvatskog arheološkog društva

Arheolozi Arheološkog muzeja u Splitu aktivno sudjeluju na ovogodišnjem znanstvenom skupu Hrvatskog arheološkog društva, pod nazivom "Vrata Jadrana kroz stoljeća – arheologija južnog Jadrana", koji se održava od 7. do 11. listopada 2024. na otoku Korčuli. Ovaj ugledni skup okuplja arheologe i znanstvenike iz Hrvatske i inozemstva, s ciljem rasprave o novim istraživanjima i spoznajama. Ove godine poseban fokus stavljen je na lokalitete otoka domaćina - Korčule, vezanima uz povijesni značaj južnog Jadrana od prapovijesti do kasnog srednjeg vijeka. Uz to, ovaj skup nudi jedinstvenu priliku za povezivanje stručnjaka i poticanje znanstvenih suradnji.

Posljednjih tridesetak godina, niz istraživanja na najjužnijem dijelu hrvatske obale značajno je unaprijedio naše razumijevanje povijesti ovog područja. Skup „Vrata Jadrana kroz stoljeća“ nudi novi pogled na ranija istraživanja te omogućuje predstavljanje rezultata nedavnih sustavnih i zaštitnih istraživanja. Glavni cilj ovogodišnjeg skupa je naglasiti važnost ovog prostora u širem mediteranskom kontekstu, jer upravo ovim putem kroz stoljeća različite kulture, ljudi, predmeti i ideje ulaze u Jadran, spajajući Mediteran s Europom. Interes je pokazala i međunarodna znanstvena zajednica što će svakako dodatno doprinijeti razumijevanju ovog prostora kroz različita arheološka razdoblja.

Arheološki muzej u Splitu iznimno je ponosan što naše kolegice i kolege imaju priliku sudjelovati na ovom važnom skupu, ne samo kao slušatelji, već i kao aktivni sudionici. Dr. sc. Jelena Jovanović (članica Središnjeg odbora Hrvatskog arheološkog društva) i Marta Kalebota (članica Organizacijskog odbora Znanstvenog skupa u Korčuli), su sudjelovale na Sjednici Središnjeg odbora Hrvatskog arheološkog društva koja se održala prvog dana skupa. 

Također su zajednički održale izlaganje pod nazivom "Helenističke keramičke posude iz Lumbarde". Ova prezentacija usredotočila se na analizu 13 keramičkih helenističkih posuda iz Arheološke zbirke Gradskog muzeja Korčula. Njihova istraživanja pružaju uvid u tipološko-stilsku analizu posuda, povezujući ih s Gnathia keramikom s početka 3. stoljeća pr. Kr., te ukazuju na značaj ovih nalaza u kontekstu grobova antičke Ise i lokalnih pogrebnih tradicija.

Drugi rad u kojem je sudjelovala Marta Kalebota, u koautorstvu s Igorom Borzićem i Dinkom Radićem, nosi naziv "Lokalitet Stine – novootkriveno gradinsko naselje na istočnom dijelu otoka Korčule". Ovo istraživanje predstavlja rezultate arheoloških sondi provedenih na lokalitetu Stine u posljednje tri kampanje, pružajući nove spoznaje o svakodnevnom životu i kontaktima zajednica naseljenih u ovom području tijekom željeznog doba.

Mr. sc. Damir Kliškić predstavio je izlaganjem temu pod nazivom "Zaštitna arheološka istraživanja tumula na lokalitetu Baćina-Grebine (općina Ploče) 2014. i 2016. godine". Njegova istraživanja bila su usmjerena na zaštitu devastiranog prapovijesnog tumula, tijekom kojih su pronađeni brojni arheološki predmeti poput brončanih i željeznih oruđa te helenističke keramike.

Mr. sc. Boris Čargo pridonio je skupu prijavom postera pod nazivom "Lončarska peć u uvali Stonca na Visu". Ovaj rad bavi se najnovijim otkrićem lončarske peći na otoku Visu, koja pruža važne informacije o lončarstvu kao jednoj od ključnih gospodarskih grana antičke Ise. Pronalazak ove peći dodaje novi sloj razumijevanja povijesti keramičke proizvodnje u ovom antičkom gradu.

Osim ovih aktivnih sudionika, i mnoge druge kolegice i kolege iz Arheološkog muzeja u Splitu prisustvuju ovom znanstvenom skupu. Njihova prisutnost predstavlja važan dio kontinuiranog usavršavanja i prikupljanja novih saznanja koja će se implementirati u budućim projektima i istraživanjima. Razmjena ideja i povezivanje s kolegama iz drugih ustanova ključna je za unapređenje stručnosti i širenje znanja unutar arheološke zajednice.

Arheološki muzej u Splitu i ovim tjednom potvrđuje svoju predanost izvrsnosti u istraživanju i prezentaciji kulturno-povijesne baštine te nastavlja njegovati suradnju s kolegama iz zemlje i svijeta. 

Više o samom skupu možete saznati na LINKU, a knjigu sažetaka svih radova možete preuzeti u prilogu. 

Dokumenti

Kategorije

Zadnje novosti