Fascinantna otkrića na lokalitetu Kopila na Korčuli

Objavljeno:

20. listopada 2024.

Kategorija:

Predavanja, Radionice i edukacije, Suradnja s ustanovama i udrugama, Priopćenja, Šta vi tamo kopate?

Fascinantna otkrića na lokalitetu Kopila na Korčuli

Kopila, željeznodobno gradinsko naselje smješteno iznad Blatskog polja na zapadnom dijelu otoka Korčule, predstavlja jedno od najvažnijih arheoloških nalazišta u Hrvatskoj. Poznata arheolozima još od sredine 19. stoljeća, njezina prava istraživanja započinju tek 2012. godine, u suradnji Općine Blato, Centra za kulturu Vela Luka, Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru i Muzeja antičkog stakla u Zadru. Od tada do danas, Kopila ne prestaje iznenađivati svojim bogatim nalazištima i jedinstvenom arheološkom planimetrijom.

Otkrivena nekropola, čije su grobnice posložene u specifičnom obliku posebno je zaintrigirala arheološki svijet. Ovaj neobičan raspored grobnica, zajedno s pronađenim predmetima poput grčke keramike, staklenog i metalnog nakita te oružja, čini ovo nalazište pravom arheološkom senzacijom. Nalazi pružaju uvid u život ilirske zajednice koja je cvjetala na Korčuli u posljednjim stoljećima prije Krista, te ukazuju na prilagodbu stanovnika na prisutnost Grka i Rimljana na istočnom Jadranu.

Kopila nije samo lokalno važno nalazište, već je svojim otkrićima značajno i na međunarodnoj arheološkoj sceni. Radi se o iznimno rijetkom primjeru kako se jedna ilirska zajednica prilagođavala kulturološkim i političkim promjenama koje su donijeli grčki i rimski trgovci i naseljenici. Njeni grobni običaji, materijalna kultura, te interakcije s antičkim Grcima i Rimljanima otkrivaju složenost života u tom vremenskom razdoblju.

Izv. prof. dr. sc. Igor Borzić: Stručnjak iza istraživanja
U priču o ovom fascinantnom arheološkom otkriću uvodi nas izv. prof. dr. sc. Igor Borzić, dugogodišnji istraživač i voditelj iskopavanja na Korčuli. Profesor Borzić diplomirao je geografiju i arheologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zadru, gdje je i magistrirao te doktorirao. Trenutno je izvanredni profesor na Odjelu za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zadru, gdje drži kolegije iz antičke arheologije s posebnim naglaskom na grčko-helenistički i rimski keramički materijal. Njegovo iskustvo i stručnost ključni su za razumijevanje značaja ovog nalazišta, a zahvaljujući njegovom predavačkom talentu, svako njegovo izlaganje postaje prava avantura.

Borzić je autor dviju knjiga, mnogobrojnih znanstvenih članaka objavljenih u domaćim i međunarodnim časopisima, koautor nekoliko muzejskih izložbi, te aktivan sudionik na brojnim međunarodnim i nacionalnim znanstvenim skupovima.

Predavanje koje ne smijete propustiti
Ovo je predavanje na kojem ćemo saznati sve o fascinantnim otkrićima Kopile na Korčuli, saznati više o drevnim grobnicama, bogatim arheološkim nalazima i povijesti Ilira u regiji.

Predavanje je zakazano za četvrtak, 24. listopada 2024., u 19 sati u Staroj gradskoj vijećnici na Pjaci. Moderatorica događaja bit će dr. sc. Jacqueline Balen, predsjednica Hrvatskog arheološkog društva i voditeljica Pretpovijesnog odjela Arheološkog muzeja u Zagrebu. 

Ovo je jedinstvena prilika da iz prve ruke čujete o jednom od najvažnijih arheoloških otkrića u Hrvatskoj, ali i da postavite pitanja stručnjacima koji su uključeni u istraživanje. Predavanje nije samo za arheologe ili stručnjake iz tog područja, već i za sve ljubitelje povijesti, arheologije, te one koji žele saznati više o kulturnom nasljeđu Hrvatske.

Kopila: Povijest oživljena kroz arheologiju
Istraživanja Kopile omogućuju nam da bolje razumijemo povijesni kontekst u kojem su živjeli stanovnici Korčule. Njezin značaj leži ne samo u samim nalazima, već i u načinu na koji ona svjedoči o interakcijama između različitih kultura u regiji. Otkrića poput grčkih keramičkih posuda, rimskog oružja i ilirskih grobnih običaja pružaju nam uvid u život zajednice koja se nalazila na raskrižju različitih kulturnih utjecaja.

Kopila na Korčuli nije samo još jedno arheološko nalazište – ona je priča o prošlosti, o ljudima koji su živjeli na raskrižju civilizacija, o njihovom odnosu prema životu i smrti, te o kulturnim promjenama koje su oblikovale povijest Jadrana. Predavanje Igora Borzića daje nam rijetku priliku da uđemo dublje u ovu fascinantnu priču i saznamo što naselja poput Kopile mogu otkriti o našoj prošlosti.

Ne propustite priliku sudjelovati u ovom uzbudljivom događaju i saznati više o Kopili, jednom od najfascinantnijih arheoloških otkrića Hrvatske. Vidimo se 24. listopada u Staroj gradskoj vijećnici na Pjaci!

Projekt „Šta vi tamo kopate?“ organizira Arheološki muzej u Splitu u suradnji s Hrvatskim arheološkim društvom, Muzejom hrvatskih arheoloških spomenika i Muzejom grada Splita, uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske te Splitsko-dalmatinske županije. Cilj projekta je popularizacija arheologije te osnaživanje svijesti o važnosti kulturno-povijesne baštine.

Kategorije

Zadnje novosti